18 Mei 2024

Raya Enam, Bentuk penghormatan dan Kecintaan pada Orang  yang telah Meninggal Dunia.

Bangkinang : Tradisi Perayaan Hari Raya Enam merupakan tradisi yang masih eksis sampai saat ini di beberapa kecamatan di kabupaten Kampar seperti kecamatan Salo, Bangkinang, dan sebahagian Kecamatan Kampar Utara di Kabupaten Kampar.

Raya Enam ini dilaksanakan setelah berpuasa selama 6 hari di bulan Syawal, yang diawali dengan solat subuh berjamaah, berziarah ke makam keluarga, dan bersilatuhrahmi dengan keluarga dan sanak saudara.

Dalam peringatan Hari Raya Enam tahun ini, dilaksanakan untuk memperingati orang-orang yang telah meninggalkan kita dengan penuh penghormatan dan kecintaan.

Meskipun mereka telah berpulang, jejak dan pengaruh mereka tetap terasa dalam kehidupan kita sehari-hari. Saat kita berkumpul bersama keluarga dan teman-teman, mari kita abadikan kenangan indah bersama mereka dalam doa. Melalui tindakan kebaikan dan pengabdian kepada sesama, kita meneruskan warisan mereka yang mulia (Diskominfo Kampar /RyD)